Financování - hypoteční úvěr, stavební spoření, pojištění nemovitosti, reality, Plzeň, v Plzni, realitní kancelář Plzeň -

 

Lze prodat nemovitost zatíženou hypotékou?

 

Prodej nemovitosti se zástavním právem, tzn. zatíženým hypoteční úvěrem, se stal v dnešní době běžným jevem. U prodeje takto zatížené nemovitosti, je důležité si před samotným prodejem zjistit u bankovního subjektu, který nám poskytl hypoteční úvěr, možnosti předčasného splacení a tím zjistit přibližnou výši zbývajícího úvěru. Při nalezení kupce, je poté zástavní právo odstraněno vyplacením z kupní ceny nemovitosti. K vyplacení zástavního práva je potřeba u bankovního subjektu zažádat o souhlas s předčasným splacením a přesné vyčíslení zůstatku hypotečního úvěru. Po uplacení hypotečního úvěru, banka zasílá na katastrální úřad výmaz zástavního práva. Zbylá část kupní ceny je poté vyplacena na účet strany prodávající.

Vývoj nemovitostí

Ceny nemovitostí v několika posledních letech zaznamenaly pokles. Bohužel tento pokles znamenal při prodeji nemovitosti, koupené pomocí 100% hypotečního úvěru, komplikace. Nastala ta možnost, že zbývající část hypotečního úvěru je vyšší, než nynější tržní cena. Při prodeji takové nemovitosti je poté jediná možnost a to ta, že zbývající rozdíl mezi kupní cenou a hypotéčním úvěrem musí strana prodávající doplatit ze svého. Zástavní právo může být odstraněno uplacením celé výše hypotečního úvěru.

Další možností je převod zástavního práva na jinou nemovitost a tím nemovitost oddlužit.

 

Kde inzerujeme?